• ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΟΤ… ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ

 • ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Advertisements

Καμπάνια

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

ΠΛΗΡΗΣ, ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

Άνεργε/άνεργη,

Εργαζόµενε/εργαζόµενη µε ελαστικές µορφές απασχόλησης,

Θέλεις εργασία, σου προσφέρουν ανεργία.

Η πραγµατική ανεργία στη χώρα µας  υπερβαίνει το 15% (750.000 άνεργοι). Από αυτούς το 51% είναι µακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 µήνες) και δεν παίρνουν επίδοµα ανεργίας.

Σε θέλουν απασχολήσιµο όχι εργαζόµενο.

Οι προσωρινά απασχολούµενοι έφτασαν τους 350.000, οι µερικά απασχολούµενοι τους 270.000, οι ενοικιαζόµενοι τους 30.000, οι εργαζόµενοι σε εργολάβους τους 70.000 εργαζόµενους. Περισσότεροι από 80.000 νέοι και νέες δέχτηκαν υποσχέσεις διορισµού στο δηµόσιο, που µετατράπηκαν σε θέσεις ανασφάλιστης εργασίας (συµβάσεις έργου) ή σε προγράµµατα stage, 270.000 µισθωτοί εργάζονται µε µπλοκάκι. Οι ανασφάλιστοι εργαζόµενοι ξεπερνούν τους 600.000. Η εργασιακή επισφάλεια επεκτείνεται πλέον σε όλους τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους μισθούς τους.

Οι εργοδότες ξεσάλωσαν.

Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας. Σύνταγµα, νόµοι, εργατική νοµοθεσία, συλλογικές συµβάσεις εργασίας και κανονισµοί για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζοµένων παραβιάζονται ασύστολα από τους εργοδότες στο όνοµα της µείωσης του κόστους εργασίας και του µέγιστου δυνατού κέρδους. Η πρώτη συνέπεια είναι η αύξηση των εργατικών ατυχηµάτων και των επαγγελµατικών ασθενειών.

Να µην πληρώσουµε εµείς την κρίση τους.

Το σύστηµα αναζητεί διέξοδο από την κρίση αυτών που είναι υπεύθυνοι, αυτών που τη δηµιούργησαν, µε θύµατα για άλλη µια φορά τους εργαζόµενους, που στην πραγµατικότητα καλούνται να την πληρώσουν. Εάν δεν κάνουµε κάτι όχι µόνο το σήµερα µε παρούσα την κρίση αλλά και το αύριο µετά από αυτήν θα είναι γεµάτο µε περισσότερους άνεργους, ευέλικτους, φοβισµένους και φτωχότερους εργαζόµενους.

Στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουµε να πούµε ότι ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις δεν είναι η ενοικίαση εργαζοµένων, η επιδότηση από τους φορολογούµενους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζοµένων για να απολύονται οι παλιότεροι, η προσφορά -µε χρηµατοδότηση από τον ΟΑΕΔ- σε µεγάλες επιχειρήσεις δωρεάν εργατικής δύναµης χιλιάδων ανθρώπων µέσω της διατήρησης των stage στον ιδιωτικό τοµέα.

Φτάνει πια! Δεν αρκεί να αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Πρέπει να αλλάζουν και οι  πολιτικές. Γι’ αυτές τις άλλες πολιτικές που θα βάζουν τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη, που θα προτάσσουν τους εργαζόµενους και τις ανάγκες τους αγωνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αγωνιζόµαστε για πλήρη και σταθερή εργασία

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται για το δηµόσιο έλλειµµα και χρέος, την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέµηση της ανεργίας, την πλήρη και σταθερή εργασία, το εισόδηµα που θα καλύπτει τις ανάγκες των εργαζοµένων.

Προτείνουµε οι άνεργοι να παίρνουν ως επίδοµα το 80% του µισθού για όλο το διάστηµα της ανεργίας τους. Να παγώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει και τα τιµολόγια των ΔΕΚΟ και να µετακινούνται δωρεάν µε τα µέσα µαζικής µεταφοράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόµενη πενταετία (άµεσα 100.000 νέες θέσεις εργασίας για κάλυψη των οργανικών κενών) µε τη δραστική αύξηση των δηµοσίων επενδύσεων, τις µαζικές προσλήψεις τη νπαιδεία, την υγεία, τον πολιτισµό, τους οργανισµούς κοινωνικής πολιτικής και την προστασία του περιβάλλοντος µε την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης στον ιδιωτικό τοµέα, όπου η χρησιµοποίηση δηµόσιων πόρων πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση δηµιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Με την ουσιαστική στήριξη των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, µε τη θέσπιση µέτρων για το σταµάτηµα των απολύσεων και µε τη δραστική µείωση του χρόνου εργασίας χωρίς µείωση των αποδοχών.

Αγωνιζόµαστε να σταµατήσουν οι απολύσεις. Να απαγορευτούν σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Να εξοµοιωθεί η αποζηµίωση απόλυσης των εργατών µε αυτή των υπαλλήλων.

Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται να καταργηθούν όλες οι ελαστικές µορφές εργασίας στο δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα. Να καταργηθεί η ενοικιαζόµενη εργασία ή το καθεστώς της υπεργολαβίας (θυµηθείτε την Κούνεβα), που εξαφανίζουν βασικά δικαιώµατα των εργαζοµένων. Να καταργηθεί το µπλοκάκι. Ένας που δουλεύει µε µπλοκάκι και είναι ασφαλισµένος στο ΤΕΒΕ στην ουσία δεν θεωρείται µισθωτός.

Εποµένως πρέπει να καταργηθούν όλοι οι νόµοι που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και µε τους οποίους καθιερώθηκαν στη χώρα µας οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, δηλαδή ο εργασιακός µεσαίωνας. Το ένα κόµµα έκτιζε πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο που είχε θεµελιώσει το άλλο. Μόνο εµείς οι εργαζόµενοι µε τους αγώνες µας, χωρίς «περίοδο χάριτος» σε κανένα, µπορούµε να τους σταµατήσουµε.

Προγράµµατα stage συµβάσεις έργου.

Η ανασφάλιστη κακοπληρωµένη και επισφαλής εργασία των προγραµµάτων stage πρέπει να καταργηθεί. Να δοθούν ένσηµα και αποδοχές που δικαιούνται και τους στερήθηκαν. Να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους. Καµία απόλυση µέχρι να καλυφθεί η θέση ως θέση µόνιµης εργασίας. Μαζικές προσλήψεις µόνιµου προσωπικού στον δηµόσιο τοµέα. Αν η επίθεση στους εργαζόµενους και στους συµβασιούχους ολοκληρωθεί µε επιτυχία, τίποτα δεν θα είναι ίδιο στο συνολικό τοπίο των εργασιακών σχέσεων. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η συµπαράσταση στον αγώνα τους.

Ποινές και όχι συστάσεις στους παρανοµούντες εργοδότες

Οι επιθεωρήσεις εργασίας να λειτουργήσουν επιτέλους ως υπηρεσίες προστασίας των εργαζόµενων. Να προσληφθεί προσωπικό  σε αυτές µε βάση τις αυξανόµενες ανάγκες (εργοδοτικής αυθαιρεσίας). Να αποκτήσουν ουσιαστικές αρµοδιότητες  υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις να εφαρµόσουν την εργατική νοµοθεσία και τις συλλογικές συµβάσεις εργασίας. Να τους επιβάλουν αυστηρές ποινές, όταν παρανοµούν, και όχι απλές και ανεφάρµοστες συστάσεις. Να είναι ποινικό αδίκημα για τους εργοδότες η αδήλωτη-ανασφάλιστη εργασία. Να κηρύσσονται άκυρες οι απολύσεις για εργαζόμενους που απολύθηκαν επειδή αποκάλυψαν ασφαλιστικές-μισθολογικές παραβάσεις των εργοδοτών.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Όλοι εµείς – οι άνεργοι, ανασφάλιστοι, συµβασιούχοι, stage, µε µπλοκάκι, ενοικιαζόµενοι, επισφαλείς εργαζόµενοι που υπογράφουµε αυτό το κείµενο λέµε:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Στα κόµµατα εξουσίας που δηµιούργησαν στρατιές χιλιάδων ανέργων και επισφαλών εργαζόµενων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ και θα παλέψουµε για την κατάργηση όλων των ευέλικτων και επισφαλών εργασιακών σχέσεων στο δηµόσιο και στον ιδιωτικό τοµέα.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΜΕ ένα ενιαίο µέτωπο όλου του κόσµου της εργασίας ώστε κανένας να µη µείνει µόνος του.

Όλοι εµείς – οι άνεργοι, ανασφάλιστοι, συµβασιούχοι, stage, µε µπλοκάκι, ενοικιαζόµενοι, επισφαλείς εργαζόµενοι που υπογράφουµε αυτό το κείµενο διεκδικούµε:

Πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία

με μισθούς που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες

για όλους και όλες.

ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

Χρήσιµα για επικοινωνία και ενηµέρωση:

ΣΥΡΙΖΑ: grafeia@syriza.gr

ΚΕντρο Πληροφόρησης Εργζοµένων & Ανέργων: http://www.kepea.gr, τηλ. 1966

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 210/3702401-2, 210/3702330

Μπορείτε να υπογράψετε ηλεκτρονικά τ

η φόρµα εδω:

www.gopetition.com/online/32265.html

Ή να µας τη στείλετε συµπηρωµένη στο

fax: 210 3829911,

ή στο e-mail: grafeia@syriza.gr

Εργαζόµενε, εργαζόµενη, έχεις δικαιώµατα, διεκδίκησέ τα!

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ!

 • να ζητάς από τον εργοδότη σου, αντίγραφο της σύµβασης που έχεις υπογράψει.
 • να αρνείσαι να δεχτείς τη µετατροπή της απασχόλησής σου από πλήρη σε µερική ή σε εκ περιτροπής εργασία.
 • Να ζητάς να ενταχτείς ως κανονικός εργαζόμενος στην επιχείρηση στην οποία εργάζεσαι ως «ενοικιαζόμενος», μετά τη συμπλήρωση 18 μηνών.
 • Να αμείβεσαι και να ασφαλίζεσαι ως κανονικός εργαζόμενος-η, εάν θεωρείσαι ως αυτοαπασχολούμενος-η, ενώ ουσιαστικά ασκείς εξαρτημένη εργασία.
 • Να ζητάς τη μετατροπή της σύμβασής σου σε αορίστου χρόνου, όταν εργάζεσαι με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και καλύπτεις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης.
 • να µη δέχεσαι  σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης σου οι αποδοχές σου να είναι κατώτερες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας.
 • να απαιτείς την ασφάλιση σου από τον εργοδότη σου για κύρια και επικουρική σύνταξη, αλλά και την ασφάλισή σου στους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταµείων. Σε περίπτωση µη συµµόρφωσής του δικαιαούσε να κάνεις σχετική καταγγελία στο ασφαλιστικό ταµείο σου.
 • να ζητάς αναλυτικό εκκαθαριστικό µισθοδοσίας σου.
 • να µην αποδέχεσαι οποιαδήποτε βλαπτική µεταβολή των όρων εργασίας σου.
 • να κάνεις επίσχεση εργασίας σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δεδουλευµένων αποδοχών σου από τον εργοδότη σου και να ζητάς και την ποινική του δίωξη.
 • να έχεις ατοµικό ή συµβατικό ωράριο εργασίας, που ποτέ να µην είναι µεγαλύτερο από το νόµιµο ωράριο των 40 ωρών την εβδοµάδα και εφόσον το υπερβαίνεις να ζητάς αποζηµίωση για υπερεργασία  ή για υπερωριακή απασχόληση.
 • να αµείβεσαι µε τις νόµιµες προσαυξήσεις όταν εργάζεσαι σε νυχτερινά ωράρια, τις Κυριακές-αργίες, και όταν µετακινείσαι για εργασία εκτός της έδρας σου.
 • η εβδοµαδιαία αργία της Κυριακής και οι νόµιµες υποχρεωτικές αργίες.
 • να ζητάς από τον εργοδότη σου την κανονική άδειά σου, τις αποδοχές σου γι’ αυτή καθώς και το επίδοµα άδειας.
 • να παίρνεις άδεια γάµου, γέννησης παιδιού, µητρότητας, θηλασµού ή φροντίδας παιδιού, όπως επίσης και γονική άδεια, όπως προβλέπεται από τους νόµους ή τις συλλογικές συµβάσεις εργασίας.
 • να παίρνεις άδεια σπουδών για συµµετοχή σε εξετάσεις εάν είσαι µαθητής, σπουδαστής ή φοιτητής ή µεταπτυχιακός φοιτητής.
 • να µην απολύεσαι κατά την διάρκεια της εγκυµοσύνης, αλλά και ένα χρόνο µετά τον τοκετό.
 • να µην υπογράψεις το χαρτί της απόλυσής σου, ώστε να µπορείς µέσα σε 3 µήνες να προσφύγεις στα δικαστήρια για να την κηρύξεις άκυρη και καταχρηστική και να διεκδικήσεις µισθούς υπερηµερίας. Σε περίπτωση που αναγκαστείς να την υπογράψεις δίπλα στην υπογραφή σου συµπληρώνεις τη φράση: «µε κάθε επιφύλαξη παντός νοµίµου δικαιώµατός µου» και να παίρνεις το έγγραφο καταγγελίας της σύμβασής σου, γιατί αλλιώς μπορεί να σε θεωρήσουν ως οικειοθελώς αποχωρήσαντα-σασα.
 • να λάβεις επίδοµα ανεργίας και ασφάλισης εφόσον είσαι άνεργος.
 • να πάρεις άδεια ασθένειας εφόσον αρρωστήσεις, µε κάλυψη των αποδοχών σου από τον εργοδότη και το ασφαλιστικό ταµείο σου.
 • να παίρνεις δώρα εορτών και Πάσχα κατ’ έτος.
 • να ζητάς από τον εργοδότη σου την πλήρη εφαρµογή της εργατικής νοµοθεσίας και της συλλογικής σύµβασης εργασίας στην οποία εντάσσεσαι, καθώς και των κανονισµών και νόµων για την υγιεινή και την ασφάλεια. Σε περίπτωση µη συµµόρφωσής του να καταφεύγεις στο συνδικάτο σου ή να κάνεις καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας ή προσφυγή στα δικαστήρια.
 • να οργανώνεσαι σε συνδικαλιστική οργάνωση και να διεκδικείς συλλογικά τα δικαιώµατα σου. Έχουµε ανάγκη από συνδικάτα µαζικά, αγωνιστικά που θα ανατρέπουν συσχετισµούς υπερ των εργαζόµενων.
 • να µην απολύεσαι για συνδικαλιστική δράση και ειδικά όταν είσαι ιδρυτικό µέλος του σωµατείου.
 • να συµµετέχεις στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στις απεργίες που προκηρύσσει είτε η συνδικαλιστική οργάνωση που καλύπτει τον κλάδο, την επιχείρηση ή το επάγγελµα σου,  είτε το Εργατικό Κέντρο της περιοχής σου, είτε η ΓΣΕΕ.
 • να συνεχίζεται η σύµβαση σου µε τους ίδιους όρους σε περίπτωση µεταβολής του προσώπου του εργοδότη µε οποιονδήποτε τρόπο κι αν αυτή γίνει (µεταβολή, µετατροπή, συγχώνευση κ.λ.π.).
 • σε περίπτωση πτώχευσης του εργοδότη να ικανοποιηθείς προνοµιακά από την πτωχευτική περιουσία για δεδουλευµένους µισθούς, αποζηµίωση και απόλυση και να επιδοτηθείς από τον λογαριασµό αφερεγγυότητας του εργοδότη.
 • αλλά και υποχρέωσή σου να αγωνίζεσαι και να διεκδικείς συλλογικά. Κανένας δεν πρέπει να νοιώσει ή να µείνει µόνος.

Εργαζόµενοι και εργαζόµενες σε επισφάλεια,  άνεργοι και άνεργες,

Ενταχτείτε στα συνδικάτα ή δηµιουργείστε νέα όπου δεν σας δέχονται τα παλιά για να αγωνιστείτε για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώµατά σας και για ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών σας.

Στηρίξτε το ΣΥΡΙΖΑ για µια άλλη πολιτική υπέρ των εργαζοµένων και των ανέργων.

(Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το φυλλάδιο σε .pdf εδώ)

…………………………………………………………………………………………………………….

ΑΦΙΣΕΣ

(πατήστε την κάθε αφίσα για να ανοίξει σε μεγέθυνση σε ξεχωριστή σελίδα)

…………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………….

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ

…………………………………………………………………………………………………………….

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΠΟΤ

…………………………………………………………………………………………………………….

Advertisements

3 Σχόλια

 1. […] Γιατί δουλεύουμε χωρίς δικαιώματα. Οι “νέες” εργασιακές σχέσεις και τα “ζητήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού”, η “παραγωγικότητα” και το “κέρδος” έφθειραν τα χαρακτηριστικά μας καθώς χάναμε το ένα μετά το άλλο στοιχειώδη δικαιώματα τα οποία κατακτήθηκαν μέσα από μεγάλους αγώνες και για χρόνια θεωρούνταν ως αυτονόητο κεκτημένο….(κλικ για Συνέχεια) […]

 2. […] αφίσες της καμπάνιας Δείτε εδώ τις αφίσες της […]

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: